Specialbriller

Nattesyn

Når mørket falder på, mister vi evnen til at se farver. Dette skyldes at øjets nethinde består af 2 slags sanseceller nemlig ”tappe” – som er bedst til farver og detaljer – og ”stave” – som er bedst til konturer. Når det bliver mørkt vil stavene øge deres lysfølsomhed markant, så vi stadig kan se i mørke, men kontrasten på det vi ser, minimeres p.g.a. vores nedsatte evne til at se farver og detaljer.

Mange bliver en smule nærsynede, når det er mørkt, derfor kan bilkørsel i mørke godt give problemer, selv om man ikke bruger hverken briller eller kontaktlinser. Nattenærsyn kan virke særligt slemt for dem, som er en anelse nærsynede i forvejen og som endnu ikke er begyndt at bruge briller.

Nattenærsyn kan ofte afhjælpes med en kørebrille med lidt ekstra styrke. En kørebrille med gulligt glas enten til at sætte uden på deres egne briller eller som en særskilt brille, kan også være en god løsning. De gule glas har den egenskab, at det fjerner blåtoner og giver derfor skarpere kontraster i trafikken om aftenen.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der er den bedste løsning.

Er man brillebruger og skal køre bil når det er mørkt er det vigtigt at ens briller er antirefleksbehandlet – det pludselige skarpe lys fra andre biler, kan ellers virke som et stort uoverskueligt stjernehav.

Oplever du syns-gener i dagligdagen eller når du kører bil når det er mørkt, er det en god idé at få tjekket synet og få en snak med din optiker om, hvad der er den bedste løsning for dig. Ring i dag og bestil tid til en snak og en synsprøve.